NO S'HI POT ESCALAR.

A-1    Serrat de la Vinya Nova - Sajolida
Des de la cota 550 m al camí dels francesos, el límit ascendeix per aquest camí fins a l’encreuament amb el camí del Clot de la Sajolida pel qual continua en sentit sud-est fins al camí del Pont. Descendeix pel camí del Pont fins a la cota 500 m, ressegueix aquesta corba de nivell fins a situar-se a l’altra riba del torrent del Pont i puja en línia recta en direcció oest fins a la cota 575 m de la carena. El límit ascendeix per la divisòria d’aigües en direcció nord fins a la cota 600 m, segueix per aquesta corba de nivell en direcció oest fins entrar al primer barranc situat a l'oest del Turó i baixa per aquest torrent fins a la cota 550 m, corba de nivell per la qual continua fins al camí dels Francesos, punt d’inici de la descripció.
Correspon a la zona representativa de la mitja muntanya. Es tracta d’un exemple de gran valor geològic, ecològic, biològic i paisatgístic de la part central de la muntanya de Montserrat. És territori de nidificació de rapinyaires i de comunitats vegetals de gran valor com les codines. En aquest indret es troben unes de les escasses localitats de boixerola i de ginebre hemisfèric.

A-2    Cap de les Canals
Des de la confluència del torrent de Santa Maria amb el camí del Rosari, el límit descendeix per aquest torrent fins a la carretera de Collbató (B-112), continua per aquesta carretera en sentit sud fins a la cruïlla amb el GR-6. Ascendeix per aquest sender de Gran Recorregut fins a trobar l’encreuament amb el camí de la Santa Cova, al nord-oest de la Fita, continua per aquest camí fins a connectar amb el camí del Rosari, i des d’aquí segueix per aquest darrer camí fins al punt d’inici d’aquesta descripció.
Correspon a la zona representativa del sector més tèrmic de la muntanya de Montserrat, el sud i sud-est. Aquesta zona es justifica per l’existència de processos relacionats amb canvis tèrmics importants, per la presència de rapinyaires amenaçats i espècies vegetals termòfiles.

A-3    Serrat del Cabrit - Canal de Cirers
Des del coll del Miracle el límit es dirigeix pel camí de les Comes en sentit sud-est i just abans d’arribar al coll de les Comes continua en sentit sud per la corba de nivell 1.050 m bo i excloent el Cilindre o Cabrit, fins a tornar al camí de les Comes. Des d’aquí descendeix pel mateix camí fins a la cota 1.000 m al bassal dels Avellaners, continua per la corba de nivell 1.000 m situada a l’est de la canal de la Coma dels Naps en sentit sud i quan contacta amb el segon barranc que descendeix de la carena roca Plana dels Llamps – Montgròs, baixa per aquest curs fluvial fins a la cota 975, corba de nivell per la qual continua en sentit sud fins al collet situat a l’est de l’agulla de la Tempestat. Ascendeix en direcció oest cap a l’agulla de la Tempestat, des d’on traça una línia recta fins a la roca del Faraó i continua per la carena primer en sentit nord i després cap a l’oest fins a trobar l’agulla de cota 916 m. Baixa en línia recta en direcció nord-oest fins a la cota 850 m a la canal del Conill, segueix per aquesta corba de nivell fins a l’alçada de la roca Roja, just per sobre del collet de cota 844 m. El límit traça una línia recta en direcció nord fins a la cota 900 m situada al carener, segueix per aquesta corba de nivell en sentit nord fins a situar-se just a l’est de l’agulla de cota 898 m, situada al sud-est del torrent de la Coma Alta. Des d’aquest punt traça una línia recta en direcció nord cap a l’agulla de cota 883 m situada a l’altra riba del torrent de la Coma Alta, continua per la carena primer en direcció nord i després en direcció nord-est per la serra de les Saleres fins a trobar la cota 945 m, per la qual continua en sentit nord fins al punt més proper al collet de cota 943 m situat a l’oest del Taxi. Des d’aquest collet el límit descendeix per la carena en direcció nord fins a interceptar el torrent de les Grutes. El límit puja per aquest torrent fins a coll de Porc, des d’on es dirigeix pel camí fins al coll del Miracle.
Correspon a la zona representativa del sector obac. Aquesta zona és la més frescal i obaga de la muntanya i és refugi de nombroses espècies comunes en territoris més frescals i humits de caràcter montà. Abans de l’incendi de 1986 hi havia una pineda de pinassa de gran valor ecològic i paisatgístic; ara hi domina un bosc mixt d’alzines, roures i altres caducifolis (blada, tell, moixera, auró negre, trèmol) amb nombroses plantes que a Montserrat només viuen en aquest indret.

A-4    Recinte del Monestir
Des de la cota 875 m situada a l'est de Sant Dimes, traça una línia recta en sentit sud-oest fins a la capella del Diable des d’on traça una línia recta en direcció oest fins a la cota 870, corba de nivell per la qual continua en direcció nord fins a interceptar el primer torrent que prové de Sant Dimes. Baixa per aquest torrent fins a la cota 850 m, corba de nivell per la qual continua fins a situar-se al sud de l’agulla de cota 855 m, torna a descendir per la carena fins a la cota 800 m. Es dirigeix cap a l’oest per la corba de nivell 800 m fins just al nord de la confluència entre el camí de l’Escala dels Pobres i el Viacrucis. Des d’aquí el límit continua cap al nord-est seguint tot el contorn de la zona edificada fins a sobrepassar els dipòsits d'aigua situats just per sobre del camí dels Degotalls, des d'on traça una línia recta en direcció oest fins al punt d’inici d’aquesta descripció.
És per motius de seguretat, i no ambientals, que també s’ha inclòs en les àrees on no és permesa l’escalada, aquesta zona més propera al recinte urbanitzat de Montserrat.

veure gràfic